Dirksland

Dirksland gespaard

Voor de circa 2.800 inwoners van het dorp Dirksland, was het een hele opluchting toen uiteindelijk het nieuws kwam dat het dorp, net zoals Middelharnis, Sommelsdijk en Melissant, niet onder water zou worden gezet. Niet alleen voor de Dirkslanders was dit goed nieuws, maar ook voor de rest van het eiland, met name omdat het ziekenhuis open kon blijven. Een bezoek aan een ziekenhuis in bijvoorbeeld Rotterdam, was in die tijd nog een hele onderneming en zeker in oorlogstijd niet zonder gevaar! Het betekende ook dat er in Dirksland evacuees van het onderwater te zetten gebied naar het dorp konden komen, waar ze bij families, vrienden of kennissen introkken. Hier werd door de Duitse legerleiding wel een maximum aan gesteld, want het liefst zagen zij eigenlijk de bewoners van het eiland vertrekken. Uiteindelijk vonden ruim 700 mensen uit het oosten van Flakkee onderdak in Dirksland. De mensen die evacuees in huis namen, kregen daar overigens wel een vergoeding voor; het zogenaamde ‘kwartiergeld’.

Interview

Piet de Man vertelt over zijn herinneringen aan de inundatie van 1944/45, die hij als 11-jarige knul beleefde. Samen met zijn vader Johannis de Man, trokken zij regelmatig op de fiets door de geïnundeerde polders rond Dirksland en Herkingen. Hier maakte Johannis de Man, met gevaar voor eigen leven, zeer bijzondere foto’s van het verdronken landschap.

Luchtfoto Dirksland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde de Royal Air Force grote aantallen fotoverkenningsvluchten uit boven Nederland. Deze luchtfoto’s geven een zeer gedetailleerd beeld van het onderwater gezette Flakkee, waarbij door de zeer hoge kwaliteit van de foto’s zeer interessante details te ontdekken zijn. Met deze unieke luchtfoto’s komt de geschiedenis van de onderwaterzetting van Goeree-Overflakkee opeens heel dicht bij.