Langstraat

Evacuatieverhalen

In februari 1944 voer een motorschip van Sluishaven naar Maurik in de Betuwe. Het schip was volgeladen met voedsel en meubilair van zes gezinnen uit Langstraat-Achthuizen. Er waren zelfs drie geiten, een big en wat kippen aan boord. Het waren de eigendommen van de gezinnen van Piet en Pieternella Kloot (met negen kinderen), Willem en Jannetje Kreeft (met twee kinderen), Marinus en Lena Kroon (met negen kinderen), Jacob en Anna de Ruiter (met één kind), Jacobus Catharinus en Lijntje Cornelia de Wit (met twee kinderen) en de ongehuwde Adrianus van Nieuwaal. Ze gingen eerst naar familie en kennissen in Rotterdam. Jaap de Ruiter en Co de Wit gingen op de fiets. Met de pont van Sluishaven naar Dintelsas en via de Moerdijkbrug naar de Maasstad, waar ze hun vrouwen en kinderen weer ontmoetten.

In de Betuwe was onderdak geregeld voor alle zes de gezinnen. Dat had uienteler en handelaar Maarten van Nieuwenhuizen gedaan. Als werkgever van de meeste mannen kende hij de gezinnen goed. In Maurik en Rijswijk kon Van Nieuwenhuizen zijn bedrijf voortzetten, zij het op bescheiden schaal. De gezinnen Kroon en De Wit kwamen in een huis op het terrein van de steenfabriek De Roodvoet te wonen. Tot de Duitsers de toevoer van elektriciteit stopten, was er werk te doen in de fabriek. Zwaar werk. Bij de fabriek lagen verscheidene schepen voor anker. Zo ook het schip van schipper Goumare uit Stad aan ’t Haringvliet. Die kwam elke avond op de koffie. Konden ze lekker Flakkees praten… Enkele van de bij de fabriek aangemeerde schepen hadden munitie aan boord.

De geallieerden hadden het gehoord van de ondergrondse en besloten die schepen te bombarderen. Dat gebeurde op 31 maart 1945. De munitieschepen waren echter al weg. Het bombardement was dan ook niet meer nodig. Maar de ravage was er niet minder om. Vier Flakkeese kinderen, die op het terrein van de steenfabriek aan het spelen waren, kwamen om: Geertrui, de zesjarige dochter van De Wit en Adriaantje (14), Johanna (9) en Maria Francina Kroon (8). Ze zijn naast elkaar begraven op de Algemene Begraafplaats te Rijswijk. Het huis was niet meer geschikt voor bewoning. Na op enige andere evacuatieadressen te hebben gewoond, volgde de terugkeer naar de Langstraat.

Luchtfoto Langstraat

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde de Royal Air Force grote aantallen fotoverkenningsvluchten uit boven Nederland. Deze luchtfoto’s geven een zeer gedetailleerd beeld van het onderwater gezette Flakkee, waarbij door de zeer hoge kwaliteit van de foto’s zeer interessante details te ontdekken zijn. Met deze unieke luchtfoto’s komt de geschiedenis van de onderwaterzetting van Goeree-Overflakkee opeens heel dicht bij.