Evacuatieverhalen
Uithuizen in het hoge noorden van Groningen. Daar kwam de familie Hanenberg uit Nieuwe-Tonge terecht nadat de Duitsers Flakkee onder water hadden gezet. De uitgestrekte polders rond het evacuatieadres moesten vertrouwd aanvoelen. Zo vertrouwd dat vader Hanenberg er uien ging telen. Het liep niet goed af. De grond rond Nieuwe-Tonge was meer geschikt voor de uienteelt. Niet voor niets kwam een derde van de Nederlandse uienoogst normaal gesproken van Flakkee. Hanenberg, zijn hoogzwangere vrouw en vijf kinderen verlieten hun woning aan de Oranjestraat in Nieuwe-Tonge in februari 1944. Ze gingen met de auto naar Poeldijk. Daar vonden ze voor een korte tijd onderdak bij de halfzuster van mevrouw Hanenberg. Algauw kwam het zesde kind ter wereld in ziekenhuis Ockenburg te Den Haag: Bas.
Op weg naar Uithuizen, ter hoogte van Amsterdam, viel Bas uit de auto. Consternatie alom, maar de kleine bleek wel tegen een stootje te kunnen. In Uithuizen kwam het gezin op drie adressen te wonen. Twee jongens bij een steenfabrikant, de oudste zoon bij een dokter en de rest bij de weduwe Elema. Op het boerenbedrijf van de weduwe ging vader Hanenberg werken en kreeg hij dus de ruimte om uien te telen. In de omgeving, bijvoorbeeld in Usquert en Baflo, woonden ook evacués uit Nieuwe-Tonge. Die zocht moeder Hanenberg wel eens op. Enige bange uren waren er in het voorjaar van 1945. Toen de geallieerden de Duitsers voor zich uit dreven, lag Uithuizen plotseling aan het front.
Er werd flink geschoten. De evacués uit Nieuwe-Tonge hielden zich schuil in de kelder van het woonhuis. Maar ’s avonds was het groot feest in het dorp: de bevrijding was een feit. Op de fiets ging Hanenberg naar Nieuwe-Tonge om het woonhuis aan de Oranjestraat op orde te krijgen. Een dag of wat later fietste hij terug naar het hoge noorden. Alle bezittingen, inclusief een gemest varken, werden in een vrachtwagen geladen. Een militair in Uithuizen had een pakje meegegeven voor een kennis op Flakkee. In Hellevoetsluis was de laatste pont naar Flakkee al vertrokken. Toch kwam de familie Hanenberg die avond nog aan de overkant. Een kapitein van een landingsvaartuig der geallieerden wilde het gezin met vrachtwagen en al wel overzetten. De kapitein kende degene voor wie het pakje was…