Verdrinkend Land
Eind 2015 raakte Dennis Notenboom van stichting WO2GO in gesprek met Jaap Reedijk, de maker van het kunstwerk van de gebroeders Boomsma dat is geplaatst aan het Vingerling in Middelharnis. De stichting wilde graag de enigszins onderbelichte inundatie van Goeree-Overflakkee tijdens de Tweede Wereldoorlog weer in beeld brengen en zo de herinnering leven houden. De markante tweelingbroers Han en Rien zouden hierin een belangrijk rol spelen. Zij hadden namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, met gevaar voor eigen leven, vele foto’s van het onder water gezette gebied gemaakt. Deze unieke fotocollectie publiceerde zij vlak na de oorlog in het boek ‘Verdrinkend Land, een illegale foto-documentatie’.
Jaap Reedijk, een bewonderaar van het werk van de Boomsma’s, maar ook van hen als mens, wilde graag meewerken en zo werden de eerste stappen gezet voor het project ‘Verdrinkend Land’. In 2016 voegde ook Alex van Kampen van ‘Dink’ op uitnodiging van WO2GO zich bij Jaap en Dennis. Het creatief bureau (destijds nog Sfa Print geheten) was voor de stichting geen onbekende, want het had al diverse WO2GO projecten met de nodige stijl en creativiteit tot een succesverhaal gemaakt. Met dit drietal werden de eerste ideeën en schetsen gemaakt en was Verdrinkend Land definitief geboren.
Dankzij subsidies van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee (provincie Zuid-Holland) en Prins Bernhard Cultuurfonds en co-financiering en hulp van diverse lokale partijen kon ‘Verdrinkend Land’ uiteindelijk gerealiseerd worden. Eind 2018 waren na vele uren hard werken de acht onderdelen uit het project gereed en werd het op 23 januari 2019, nagenoeg exact 75 jaar nadat de inundatie in gang was gezet, gepresenteerd en onthuld.



Voorbereidingen voor Verdrinkend Land.